Karitsanviulu

Karitsanviulu

suolaa

mustapippuria

sitruuna

oliiviöljyä

3 valkosipulin kynttä

tuoretta rosmariinia

 

Tarvitset ison uunivuoan, vuokaan sopivan ritiliän ja "pullasudin". Ota liha huoneenlämpöön riittävän ajoissa ( noin 2 tuntia aiemmin, viulun koosta riippuen). Lihan tulisi lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen paistamista. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Huuhtele lihan pinnasta veri pois ja kuivaa huolellisesti talouspaperilla. Poista kalvot.

 

Suolaa ja pippuroi lihan pinta ja hiero vielä hiukan, että mausteet imeytyvät lihaan. Purista sitruunasta reilusti mehua lihan pintaan ja kaada oliviiöljyä päälle. Hiero käsin öljy/sitruuna marinadi lihan joka puolelle.

 

Kuori 3 valkosipulin kynttä ja leikkaa ne neljään osaan. Tee kapeakärkisellä veitsellä 14–18 pystysuuntaista pistoviiltoa lihaan. Laita jokaiseen viiltoon valkosipulin pala ja pieni tupsu tuoretta rosmariinia. Helppo tapa laittaa rosmariini, on ottaa pitkä oksa ja työntää se koloon valkosipulin kanssa. Sitten rosmariinin oksa katkaistaan saksilla niin, että pinnalle jää pieni tupsu. Raasta vielä hiukan sitruunan kuorta lihan päälle.

 

Tunnustele lihassa olevan luun paikka käsin ja laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan niin, että se ei osu luuhun. Mikäli sinulla on digitaalinen mittari aseta luvuksi 56–58, näin saat medium kypsän lihan. Laita vuokaan 2 dl vettä ja pari sitruunan siivua tai loraus valkoviiniä. Laita sen jälkeen ritilä vuokaan.

 

Siirrä viulu ritilälle ja laita vuoka 225 asteiseen uuniin 15 minuutiksi, jotta liha saa kauniin ruskea pinnan. Alenna lämpötila 15 minuutin jälkeen 150 asteeseen ja paista liha 56–58 asteiseksi. Aikaa menee noin tunti per kilo. Tämä aika on kuitenkin ohjeellinen ja kypsyminen riippuu uunin tehosta ja siitä oliko liha lämmennyt tarpeeksi ennen uuniin laittamista.

 

Kun ritilän alapuolelle on alkanut tippua lihasnestettä, valele uunivuoassa olevalla nesteellä lihan pintaa. Käytä valeluun vaikka pullasutia. Valele paistia muutaman kerran uudestaan loppupaistumisen aikana, näin liha säilyy mehukkaana ja saa kauniin rapean pinnan. Mikäli lihan pinta ei ole vielä mieleisen ruskea mittarin näyttäessä 52, voit laittaa uunin grillivastukset päälle, ja ottaa pikaisesti väriä pintaan. Pudota loppuajaksi uunin lämpötila takaisin 150 asteeseen.

 

Kun mittari näyttää 56–58 astetta, ota liha pois uunista. Laita liha vetäytymään folion alle ainakin 20 minuutiksi ennen leikkaamista. On tärkeää, että liha saa rauhassa vetäytyä, näin varmistat, että sen nesteet pysyvät leikatessa sisällä, jolloin liha on mehukas.

 

Karitsanviulun kaveriksi sopii grillissä valmistetut herkulliset valkosipuliperuna- ja vihannesnyytit, sekä yrttinen kermakastike.

 

Viiniksi sopii hyvin Marques de Arienzo reserva 2004

 

Yrttinen kermakastike

 

2 dl kuohukermaa

2 valkosipulinkynttä

tuoreita yrttejä: rosmariini, timjami, lehtipersilja, ruohosipuli

oliiviöljy

Karitsan paistolientä

Madeiraa

Dijon sinappia

Viher ja mustapippuria

 

Kuullota pieneksi pilkottu valkosipuli oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kerma ja rosmariini, timjami ja persilja. Keitä hetki kasaan.

Kun olet ottanut karitsan viulun pois uunivuoasta, kuumenna vuokaa ja kaada siihen reiluloraus madeiraa ja kaavi lastalla vuoan pohjalta kaikki paistomaut irti liemeen. Kaada madeira/paistoliemi kermakastikkeen sekaan.

Lisää 1–2 teelusikallista konjakilla maustettua Dijon sinappia, ja ruohosipuli.

Lisää viher- ja mustapippuri, sekä suola. Keitä kasaan ja tarvittaessa suurusta maizenalla.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.

 

Lähde: viiniajaruokaa.com

Kannattaa käydä noilla sivuilla katsomassa muitakin ihania ruokaohjeita.